söndag 24 juni 2012

Glömma bort sina barn?


Fåglar kan räkna. Men bara till tre eller fyra, vilket gör att de inte alltid märker att de har tappat bort sin unge. Det är likadant för dig (ja, inte det där med barnen förstås), men be någon rita punkter på ett papper och se hur många du kan se genom att på ett ögonblick titta på det. Fyra, fem, kanske sex, i några extrema fall upp till sju, men sedan börjar hjärnan gruppera punkterna i just grupper om upp till fyra som hjärnan sedan bearbetar ihop till rätt antal.

Varför berättar jag då det här? För att hjärnan fungerar samma sätt i många andra fall. Vi har bland annat svårt att fokusera på mer än tre saker åt gången. Inom ledarskap handlar det om att fokusera på max tre saker tills de blir sk. rutiner (dvs sånt vi gör automatiskt) innan man fortsätter med nästa "fokus".
Likadant är det med drömmar. Man kan visserligen ha hur många som helst, men att försöka förverkliga mer än tre åt gången kan göra att de inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Resultatet? Alla drömmar faller platt och man drabbas av en nedåtgående spiral fylld av misslyckande.

Likadant med viktnedgång, man fyller sin hjärna med allt man måste göra för att gå ner i vikt:

- Äta mer broccoli
- Träna fyra gånger i veckan
- Äta mindre portioner
- Inte tröstäta på kvällen
- Sluta med kaffebröd på kalas
- Inte dricka vin eller annan alkohol

Fokusen är helt enkelt för många för att man inte har tid att vänta på att bli smal, när man egentligen kanske ska välja tre saker av alla och sedan köra tills det är en del av vardagen.
I övrigt tycker jag att ordet "fokus" ett riktigt fult ord för att det har använts felaktigt under hela min yrkeskarriär.
"Vi måste fokusera på..." säger ju egentligen ingenting om vad som ska göras, varför det ska göras, hur det ska göras och framförallt, vad det är värt. Ordet fokus i sig är ju dömt att misslyckas, så istället för att fokusera på att gå ner i vikt, fokusera på hur du har på dig en strålande snygg, välsittande klänning på nästa stora fest. Istället för att fokusera på att köpa en fin bil, tänk på ljudet av en V8 som vibrerar under dig medan lukten av läder från de skålformade sportstolarna letar sig fram till dina näsborrar. Istället för att fokusera på att ha mer tid med familjen, tänk på dina barn som springer längs en vågformad sandstrand, på deras små fotavtryck i sanden och deras glada skratt som blandar sig med sjöfåglarnas skrik...

Vilka drömmar du än har, beta av dem en och en. Eller iallafall tre och tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar