onsdag 27 juni 2012

Hur lycklig är du?

På en skala från 1-10, hur lycklig är du? Tänk igenom svaret noga innan du läser vidare.


Happy feet, precis lika lycklig som du och jag.

Klar?


Låt mig gissa. 6? Det är i varje fall snittet på oss skandinavier (5,7 för att vara exakt). Resten av världen? Samma med små variablar. Det spelar alltså ingen som helst roll om du bor i en hydda byggd av ko-mocka och har tre mil till närmaste färskvattenbrunn eller om du jobbar som VD på ett högt företag med  åtta miljoner i årsinkomst. Det spelar ingen roll om du har en partner eller är singel, om du är glutenintolerant eller inte. Snittet kommer säga att de är 5,7 lyckliga oavsett.

Men så är det ju den där postkodsmiljonären, triss och lotto, hästar... Ja, DENSTORADRÖMMEN. Om den slår in då? Du känner dig förmodligen lyckligare än genomsnittet i upp till tre år efteråt. Sedan? (Du kan nog gissa). Japp, 5,7.

Men sedan finns ju DENSTORAFASAN. Du krockar med bilen och blir förlamad från midjan och neråt. Du är förmodligen betydligt olyckligare än snittet i upp till tre år. Därefter? 5,7. Detta till och med när skadan består. Det verkar som att vi alltid tänker att vi är lite lyckligare än genomsnittet, men bara sådär svensson-mycket. För lite orättvist behandlade är vi ju av systemet, lite dumma är arbetskamraterna trots allt (för att inte tala om schemat som chefen gav ut). Dessutom behöver ju staketet målas om. Och trivselkilona bort. Ja, en solklar 5,7:a alltså.

Hur de som lever i U-länder tänker kan jag ju bara spekulera i. Kanske känner de någon som har fyra mil till brunnen, som har barn som dött av malaria. Ändå är den ju där, oron för framtiden...

Med andra ord: oroa dig inte. Oavsett vad som händer kommer du vara exakt lika lycklig om tre år som du är nu. Garanterat.
Vill du bli lyckligare? Då är det dags att börja glädjas åt de små sakerna (för även om du vinner på lotto är det kört). Får jag föreslå något är det att njuta av människor runt omkring dig och deras bra sidor, njuta av ett plötsligt skyfall i sommarsverige för att jordgubbarna blir så goda då. Lägg dig under en buske och lyssna på humle-surr, det är perfekt årstid för det just nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar