torsdag 31 maj 2012

Hålla tyst eller säga sin mening?

Ända sedan jag fick mål i munnen (ungerfär i tredje klass) har jag sagt vad jag har tyckt. Jag har blivit uppfostrad så, att man tar tag i problem eller konflikter på ett sakligt och ödmjukt sätt. Det är jag väldigt tacksam för, jag har väldigt få olösta konflikter nu i vuxen ålder. Inga om jag ska vara ärlig. Jag vet dock att andra har konflikter med mig, och jag hoppas att de inte ligger sömnlösa på natten på grund av det.

Samtidigt är det fult att säga sin mening, oavsett hur fint förpackad den är. Det är fult att säga något negativt till högre chefer, då ska man hellre prata negativt neråt i leden. Det förbluffar mig, för om någon av mina anställda misslyckas rannsakar jag mig alltid själv i första hand.
Jag har varit jobbig, både i skolan och på mina arbeten för att jag gett feedback till de som varit i beslutande fattning. Det har inte mottagits väl, inte för att jag inte haft rätt, inte för att det inte går att förändra, inte för att jag inte lindat in det i ros-ris-ros metoder, inte för att jag inte tagit det i enrum enligt alla ledarskapskurser jag varit på, inte för att sakliga argument har saknats eller för att jag pratat med fel person. Det har helt enkelt mottagits av någon som inte är mottaglig för det.

"Förändra det du kan, skit i resten" heter det gamla ordspråket. Frågan är bara om man ska offra sig själv för det som går att förändra eller om man ska låta det gå åt skogen och hämta ut sin lön?

Jag tror att man ska vara politisk, ödmjuk, saklig och påläst. Och när det sedan nått en viss punkt så ska man inse att man inte kan förändra mer. Och gå vidare. Vad tror du?

3 kommentarer:

 1. Intressant det där... I Italien säger alla vad de tycker mest hela tiden (chockartat i början)... Inte till chefen dock, om man inte blir tillfrågad. Precis som man inte duar en chef, respekten ligger mycket i titeln och de kulturella "outtalade reglerna" är lite annorlunda än i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle önska att vi var lite mindre "ljumna" i Sverige ibland. Respekt tycker jag är att våga säga sin mening många gånger, men jag känner väl igen det från många andra kulturer jag kommit i kontakt med. Har jag sagt att jag drömmer om ett hus i Italien någon gång?

   Radera
  2. Jag önskar dig lycka till när det blir dags att välja ut ditt hus... Det kommer nog inte bli lätt... För det finns SÅ mycket helt underbart fantastiskt fina hus! :) Själv skulle jag inte ha något emot ett hus med ett torn (finns massor). Åååååhhhhhh vilka vackra drömmar...... :)

   Radera